2020 m. sausio 7 d., antradienis

Franz Pochhacker - Introducing Interpreting Studies

Pirmoji šiais metais įveikta knyga. Suprantu, kiek kvailai atrodo, kad kairėje rašau, jog skaitau vieną, o įrašas visai apie kitą knygą, tad greičiausiai reikėtų patikslinti. Aš negaliu skaityti ištisai vienos ir tos pačios knygos. Pavargstu. Tad vienu metu skaitau keletą knygų, taip skaitydama vieną knygą automatu pailsiu nuo kitos knygos skaitymo :D Kitas dalykas, noriu iki semestro pradžios perskaityti kuo daugiau knygų, kad daugiau dėmesio galėčiau skirti patiems darbams. Na, ir, žinoma - žiauriai bijau vertimo žodžiu dalyko. Pamenu, bakalaure man šis dalykas visai neblogai sekėsi. Ir jei atvirai, manau, visai galėčiau tapti gera vertėja žodžiu, todėl ir pasirinksiu šį dalyką, kad pagaliau apsispręsčiau, ar verta kovoti su savo vidiniais demonais dėl profesinių perspektyvų ar ne.
Taigi. Grįžtam prie knygos. Atvirai pasakius, buvo žiauriai nuobodu. Bet tada paskaičius knygos pavadinimą klausiu savęs - na, o ko buvo galima tikėtis? Bendrai buvo daug dėmesio skiriama gestų kalbai. Labaaaai daug dėmesio. Ir tai natūralu, mat pats vertimas žodžiu labiau mokslininkų sudomino tik po visų didžiųjų procesų, kai buvo vykdomi kone masiniai vertimai žodžiu, o iki tol pajėgos buvo sutelktos į turinčius klausos negalią. Dilgėlė man pastoviai zyzia, kad mokyčiausi lietuvių gestų kalbos, tuo labiau, kad VDU jos mokytis galima nemokamai. Ir jau beveik susigundžiau, bet tada prisižiūrėjau visokių video, ir atšoko fantazija, mat ten to vaipymosi mano introvertiškai natūrai jau per daug :D


Natūralu, jog daug buvo rašoma apie ES. Knygoje teigiama, kad būtent ES aparatas turi didžiausią vertėjų skruzdėlyną. Priežastys akivaizdžios. Taip pat užsiminta apie vertėjų parengimą, reikalavimus, vertinimus, tačiau man keisčiausiai atrodė įvairūs vertimo modeliai. T.y. vertimo žodžiu veikimo iliustracijos. Pvz., kaip vertėją pasiekia informacija, kas vyksta jo galvoje, ir kaip apdorojęs gautą informaciją ją ištransliuoja kita kalba. Man tie modeliai tokie juokingi atrodo. Gal teorijoje tai ir yra svarbu, tačiau gyvenime viskas vyksta daug paprasčiau :D Na, bet tiek to, nesikabinėsiu prie šito dalyko, nes vis tik tai yra įvadas, o ne praktikos vadovėlis.
Bendram supratimui, kaip viskas vyko, kodėl tai yra svarbu, verta knygą pavartyt, nors, jei atvirai, manau, ji galėtų būti perpus plonesnė. Taip pat šią knygą verta pavartyti norint išsamių nuorodų, ką paskaityti tam tikrais klausimais, bet šiaip tai jos nerekomenduočiau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą