2013 m. sausio 20 d., sekmadienis

Nori tapt vertėju, stok į VU KHF.

Na ką, artėja brandos egzaminai. Vargšai dvyliktokai dreba iš siaubo, nors visai be reikalo. Juk kartu su egzaminais neišvengiamai artėja laikas pasirinkti, kur stoti. Šis įrašas skirtas būtent tiems, kurie svarsto sieti savo gyvenimą su kalbomis ar net vertimais. Iš anksto perspėju, kad tai nėra kažkokia smegenis plaunanti reklama, tiesiog ketinu papasakoti apie viską taip, kaip yra, be jokių pagražinimų. 
Kadangi pati mokausi VU KHF, tai tik apie jį konkrečiai ir galiu pasakoti. Ir mano mokslams einant į pabaigą galiu pasakyti, kad čia stoti tikrai verta. 

Privalumai
Studijuoti Kaune yra pigiau. Niekam ne paslaptis, kad Vilniuje tiek nuoma, tiek pats pragyvenimas yra tikrai brangesnis nei Kaune, o mokslų kokybė yra ta pati (nors girdėjau atsiliepimų, kad būtent šios programos kokybė Kaune yra geresnė, nes programa vykdoma daug daugiau metų nei Vilniuje).
Studijų programos labai universalios: anglų-rusų kalbos, audiovizualinis vertimas (anglų arba vokiečių kalba, plius dar norima viena kalba). Dar yra lietuvių kalba ir reklama bei kitos programos, bet jau ne humanitarinio pobūdžio. 
Dėstančiųjų kolektyvas jaunas, nėra persenusių kerėplų, kurie bijotų šiuolaikinių technologijų. Nors neneigsiu, kad nėra ir tokių, kurie mėgsta viską rašyti ranka.
Dėsto tik dalyką išmanantys dėstytojai, ir tik nuo studento priklauso, ką jis iš to pasiims. 
Fakultetas yra mažas, todėl jam svarbus kiekvienas studentas. Pavyzdžiui, aš tikrai turėjau didelių finansinių sunkumų, ir tikrai nebūčiau išgalėjus susimokėti visos studijų kainos, tad dėl gerų mokymosi rezultatų kainą sumažino 90%, o tai reiškia, jog mokėt už semestrą man reikėjo vos 330 litų. Netikiu, kad būčiau sulaukusi tokios laimės, kur grupes sudaro šimtai studentų, tuo metu, kai mūsų visame kurse yra vos 11 žmogučių. 
Kadangi kurse žmonių labai mažai, paskaitų metu nei vienas studentas nelieka nepastebėtas. Nori to ar ne, turi aktyviai dalyvauti, kalbėti, reikšti savo nuomonę. Praktikuojiesi kiekvieną mielą dieną, kas paneigia mitą, jog universitete galima įgyti tik teorines žinias. 
Kalbant apie teorines žinias.. Mano nuomone, ji yra aktuali ir ne tokia sausa, kaip galima įsivaizduot. Bent jau aš tikrai matau iš jos naudą. 
Kadangi kursas mažas, dėstytojai gerai susipažįsta su kiekvienu iš mūsų, tad santykiai nebūna tokie oficialūs, o būna itin draugiški, ir vyksta ne šiaip mokymasis, o bendradarbiavimas. 
Netolimoje ateityje žadėjo, kad mūsų fakultete įrengs būdeles sinchronistams. Gaila, kad mes jų jau nepamatysim, jei iš viso jas kas nors pamatys :D 
Ateinančiais metais mūsų studentai turės galimybę pasirinkti ir gretutines studijas. Pavyzdžiui, studijuoji angų-rusų kalbas, taip pat galėsi šalia studijuoti ir kokią vadybą ar ekonomiką. 
Neketinu pasakoti apie vakarėlius, kurie būna kiekviename universitete, bet užtat dalyvauti Kauno Hanza dienų organizavime gali ne visi, o mūsų studentai yra vieni iš pagrindinių veikėjų :D 
Tikriausiai ne viską paminėjau, kuo pasižymi mūsų fakultetas, bet žinau tikrai, kad VU KHF yra geras (jei ne geriausias) pasirinkimas būsimam vertėjui.

5 komentarai:

  1. sveika, o pati audiovizualini vertima studijavot?

    AtsakytiPanaikinti
  2. laba :) kai as stojau, audiovizualinio vertimo programos dar nebuvo, taciau stojau i anglu-rusu kalbu programa, kuri is esmes buvo orientuota i pacias kalbas ir vertimus :) siuo atveju man labai pasiseke, kadangi turiu galimybe sulyginti sia programa su VU filologijos fakulteto vertimu programa, tad kiek galiu spresti, musu khf tikrai sauniai paruosia (zinoma, jei tik studentas deda pastangas) vertejus. O lyginu cia tik del to, kad ar tai pacio VU skleidziamas mitas, ar tai siaip kad Kauno fakultetas, skraido antys, kad khf kokybe prasta, taciau taip toli grazu nera. Kitaip nei VU, khf yra orientuotas ne i universiteta, o i studenta. Khf mokytis vienas malonumas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labas. :)
    Norėjau paklausti tik vieno klausimėlio. Galbūt žinai, kur būtų galima rasti audiovizualinį vertimą besimokančių studentų, kurie norėtų patarti/pakonsultuoti abiturientę, turinčią daug turbūt labai juokingų klausimų? :D
    Turiu omeny, galbūt kokio studento blogą arba e.mail adresą...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labas. :)
    Norėjau paklausti tik vieno klausimėlio. Galbūt žinai, kur būtų galima rasti audiovizualinį vertimą besimokančių studentų, kurie norėtų patarti/pakonsultuoti abiturientę, turinčią daug turbūt labai juokingų klausimų? :D
    Turiu omeny, galbūt kokio studento blogą arba e.mail adresą...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba, pati nei vieno nepažįstu, bet tikrai gali parašyti į VU KHF fb grupę, tikrai atsiras norinčių pabendrauti ir pasidalinti patirtimi :)

      Panaikinti