2018 m. balandžio 28 d., šeštadienis

Studijuoti ar nestudijuoti?

Kažkada fb vertėjų grupėje vyko diskusija apie tai, ką vertėjams būtų verta pastudijuoti. Aišku, pirmiausiai apsireiškė tie vertėjai, kurie yra „be diplomo“. Čia tie, kurie dirba vertėjais, bet jei ir baigė ką nors, tai nieko bendro su kalbotyra ir vertimais. Diskusija trumpam nukrypo į tą pusę, jog „diplomas negarantuoja kokybės“ ir t.t. Dar prie diskusijos prisijungė tie, kurie vis tik turi diplomą. Jie pasidalino savo mintimis apie tai, kaip jiems sekėsi mokytis, kaip viskas vyko, kiek iš to buvo naudos ir pan. Aš ir pati kurpiu mintį kokį dalyką palankyt laisvojo klausytojo teisėmis. Bet vis niekaip nesukurpiu.
Taigi.. dauguma nusprendė, jog dirbantiems vertimuose bent jau kokius penkis metus tikrai neverta nieko studijuoti, nes jau iš studijų nieko nepasisemsi. O jei dar esi savamokslis vertėjas, tai ir kitus dalykus gali išmokti savarankiškai.
Kitas dalykas, kokia yra laipsnio vertė. Kuo man vertimai patinka, kad laipsnis neturi pranašumo prieš patirtį. Gali nors ir dešimt laipsnių turėt, bet jie be patirties nieko verti. Diskusijoje buvo užfiksuotas momentas, jog vertimų biurai pradeda vos ne reikalauti, kad vertėjai turėtų magistro laipsnį. Tiesa, tokius dalykus pasakojo, jog girdėjo univeruose. Man pačiai su tuo susidurti neteko, o ir iš kitų negirdėjau. Tačiau neatmetu galimybės, jog taip galėjo būti. Spėju, toks reikalavimas gali būti tik dėl vertimų biuro prestižo kėlimo, ale, va, mūsų biure vieni profesionalai – magistrai. Iš kitos pusės, papildomas laipsnis gali būti puikus pretekstas kelti vertėjui įkainius :D Na, bet kokiu atveju, manau, kad mokytis visų pirma reikia tik dėl savęs.
Ką galiu pasakyti iš savo varpinės. Asmeniškai man studijos davė itin daug. Visų pirma, suvokimą apie kalbą. Visų antra, buvo suteikti įvairūs įrankiai, kuriuos galima bus naudoti visą gyvenimą tobulinant įgūdžius. Bet jei aš būčiau nebaigus tai, ką baigiau, ir būčiau pradirbus dešimt metų vertimuose, nemanau, kad man vertėtų sėsti į studentų suolą. Visai gal būtų gerai palankyt kažką laisvo klausytojo teisėmis, bet jau ne dėl laipsnio.
O kaip yra iš tikrųjų? Norit atskleisiu paslaptį? Ogi teisingo atsakymo nėra. Kiekvienam savo. Kiekvienas savaip kaupia patirtį ir žinias. Kiekvienas turi galimybes augti ir tobulėti. Ką ir ketinu daryti artimiausiu metu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą